symptom på autoimmun leversjukdom

En autoimmun sjukdom kan så småningom attackera levern och orsaka autoimmun hepatit, som också kallas autoimmun leversjukdom. Immunsystemet skyddar kroppen genom att angripa virus och levande organismer som inte hör hemma. Ibland på grund av genetisk disposition, bakterier, virus, droger eller gifter, inte immunsystemet inte fungerar och börjar angripa kroppens egna celler. När det angriper levern, det kallas hepatit. Många av fallen påverkar kvinnor. I själva verket är den procentuella omkring 70 procent kvinnliga och 30 procent män.

Sjukdomen är normalt mycket allvarlig och förvärras utan behandling. Den varar ofta flera år och kan orsaka skrumplever, härdning och ärrbildning och leversvikt. Det börjar normalt i barndomen, men kan starta när som helst. Ofta, andra sjukdomar inträffar på samma gång. Dessa är typ 1-diabetes, inflammation i blodkärlen i njurarna, inflammation i sköldkörteln, gravar sjukdom som orsakar överaktiv sköldkörtel, ett syndrom som leder till muntorrhet, autoimmun anemi och torra ögon och ulcerös kolit.

Tidigt i utvecklingen av sjukdomen finns det inte kan finnas många symtom erkända. Ibland utslag eller ledvärk och magbesvär är närvarande. Människor kan börja märka mörkare urin och ljusa eller grå avföring. Kräkningar kan också förekomma tillsammans med aptitlöshet.

Eftersom det påverkar levern, mer symtom på skrumplever inträffa. Dessa inkluderar gulsot ögon och hud, allvarligare ledvärk, ådernät särskilt i ansiktet, kräkningar och viktminskning. Vid denna tid, avslöjar en fysisk undersökning ofta hårda klumpar på levern.

När det allvarligt försvagar levern, är symptomen på skrumplever fullskaligt. Fluid kan ansamlas i buken, ett tillstånd som kallas ascites. Det finns ofta förvirring hos patienten med skador denna svåra. Vissa kvinnor upphör menstruationen.

Även om dessa symtom kan visas, behöver du en rad tester för att hitta den verkliga orsaken. Ibland hepatit från ett antibiotikum eller andra droger orsakar också samma symptom. För att utesluta andra orsaker ut, bör den primära vårdgivaren ta prov före start behandlingar. Det är viktigt att hitta den exakta orsaken och utesluta skador från medicin så behandlingen är lämplig.

Blodprov och en leverbiopsi är nödvändig för att utesluta andra typer av störningar. Blodprov inkluderar inte bara normala blod recensioner att upptäcka hepatit utan även att hitta autoantikroppar som gjorts av immunsystemet.

Tidig upptäckt och behandling inte bara stannar en stor del av skadan, men också tillåter kroppen att reparera och vända skadan redan skedd. Läkare använder kortikosteroider kallade prednison och azatioprin för att behandla sjukdomen. Det dämpar immunförsvaret och saktar ner så den minsta effektiva mängden är viktigt att hitta så att det äventyrar systemet. I nära 70 procent av fallen, går sjukdomen i remission inom tre år.