steg 4 leiomyosarcoma prognos

Leiomyosarkom är en form av sarkom, en sällsynt men aggressiv typ av cancer som angriper bindväv såsom glatta muskelvävnader. Läkare kan använda olika former av behandling för att bekämpa denna cancer.

Enligt LMSarcoma Direct Research Foundation, slår leiomyosarcomaen ofrivilliga muskler på platser såsom blodkärl, matsmältningssystemet och livmoder. Cancern kan metastasera eller sprida sig, till andra delar av kroppen.

Symtom på en Leiomyosarcoma kan innefatta en massa eller svullna området var som helst på en patients kropp, smärta från komprimerade muskler och nerver eller haltande och andra svårigheter med hjälp av armar och ben, enligt barnsjukhuset Boston.

En läkare kan behandla en patient med en leiomyosarcoma genom att kirurgiskt avlägsna en tumör, i enlighet med den LMSarcoma Direct Research Foundation. Andra behandlingar såsom kemoterapi, målinriktad läkemedelsterapi och strålningsterapi kan användas i samband med kirurgi.

Prognosen för framgångsrik behandling av leiomyosarkom beror på omfattningen av patientens sjukdom, platsen och storleken på tumören och den allmänna hälsan och åldern på en patient.

Steg 4 leiomyosarkom har spridit sig till andra delar av kroppen, eventuellt inklusive lymfkörtlar. Patienter med steg 4 leiomyosarkom är mindre benägna att uppleva framgångsrik behandling av sjukdomen än steg 1 patienter som behandlats tidigare en tumör har en chans att sprida sig.