spinal stenos och bensmärta

Spinal stenos är en förträngning av områden i ryggraden, oftast de övre och nedre spinal regioner. Förträngningen sätter press på ryggmärgen och nerver förgrenar sig från det. Spinal stenos kan orsaka smärta, svaghet och domningar i olika delar av kroppen, typiskt benen.

Spinal stenos kan utvecklas från artros som försämrar brosk mellan kota i ryggraden. Ligament kan bli stel och svag och ändra strukturen på din ryggrad. Ett diskbråck kan orsaka smärta från nedre delen av ryggen i benet. Tumörer som växer på ryggraden kan orsaka nervskada och smärta. Trauma från olyckor kan orsaka skador på ryggraden vilket resulterar i spinal stenos.

Spinal förträngning komprimerar nerver som resulterar i smärta. Kompression av nedre delen av ryggen kommer att resultera i smärta och kramper i benen. Smärtan är värre när man står eller går under längre tidsperioder. Sittande eller böjd över kan lindra smärta. Andra symtom kan vara domningar eller svaghet i en del av benet eller hela benet. Promenader kan bli svårt på grund av svaghet och smärta. Du kan också uppleva problem med att urinera eller avföring.

Läkaren kommer att utföra en fysisk undersökning och använda diagnostiska tester för att bekräfta diagnosen. Röntgen kommer att visa om en fraktur eller tumör orsakar nervkompression. En MR eller datortomografi visar skador på skivor eller ligament.

Behandling för spinal stenos och ben innefattar användning av över-disk-läkemedel såsom Alvedon för att minska smärta och inflammation. Smärtstillande medel såsom paracetamol minskar också smärta, men kronisk användning kan orsaka lever- eller njurskador. En ryggstöd kan ge extra stöd och i sin tur ge stöd till svaga ben. Sjukgymnastik hjälper till att bygga starkare muskler för att stödja och stabilisera ryggradsområdet. Kortisoninjektion direkt till det drabbade området i ryggen kan snabbt lindra smärta och inflammation.

Kirurgi kan rekommenderas när konservativa behandlingar erbjuder ingen rygg eller ben smärtlindring. En dekompressiv laminektomi är ett förfarande där den bakre delen av benet över ryggraden kallas lamina tas bort för att skapa mer utrymme för nerverna. En laminotomi är samma som laminektomi, men endast en del av det tunna skiktet avlägsnas. Steloperation innebär ansluter kota i ryggraden när skivorna har fallit eller bråck. Kirurgi kan ta veckor eller månader att läka och långtids sjukgymnastik kan behövas för att hjälpa till att kontrollera smärta.