Sjögrens sjukdom symptom

Det uppskattas att ungefär 1 till 4 miljoner amerikaner lever med Sjögrens sjukdom. Sjukdomen drabbar fler kvinnor än män, och de som får diagnosen är ofta 40 år eller äldre. Det finns inget botemedel för Sjögrens sjukdom, men behandlingar finns tillgängliga som kan lindra symptomen. Artificiella tårar och kortikosteroider är bland de vanligaste läkemedel som används för behandling av patienter med diagnosen Sjögrens sjukdom.

Sjögrens sjukdom är en sjukdom i immunsystemet som inte har någon känd orsak. Enligt National Foundation Celiac medvetenhet (NFCA), Sjögrens sjukdom drabbade har ett överaktivt immunsystem som faktiskt angriper kroppens celler. I själva verket är de lymfocyter som naturligt skapas inom immunsystemet bekämpa bakterier och infektion attackera fukt körtlar i stället.

Torra ögon är ett klassiskt symptom på Sjögrens sjukdom. Sjogrens.org rapporterar att torrhet i ögat kan leda till mer allvarliga ögonkomplikationer såsom hornhinnan sår och ögoninfektioner. Men attacken mot fuktproducerande körtlarna orsakar också torrhet i näshålan, vilket kan leda till en brännande känsla i näsan och ofta näsblod. Brist på fukt kan leda till hudutslag och torr, fjällande hud. Det kan också orsaka torrhet i slidan och smärtsamma samlag.

Mayo Clinic rapporterar att patienter Sjögrens sjukdom kan uppleva muntorrhet, ett tillstånd som kan orsakar svårigheter att svälja, håligheter och förlust av smak. Muntorrhet leder ofta till ett tillstånd som kallas oral candidiasis, vilket är en svampinfektion.

Enligt Arthritis Foundation, kan Sjögrens sjukdom orsaka extrem trötthet som kan störa livskvalitet. Sjukdomen kan orsaka domningar och stickningar i extremiteterna på grund av perifera nervsystemet funktionsnedsättningar som även kan orsaka vissa patienter att uppleva domningar i ansiktet. Reumatiska sjukdomar såsom artrit och ledvärk är andra vanliga symptom associerade med Sjögrens sjukdom.

Sjögrens sjukdom är ofta ansvariga för bindväv som leder till inflammation. Enligt National Institute of Arthritis och muskuloskeletala och hudsjukdomar (NIAMS) i Bethesda, Maryland, leder denna inflammation ibland lungproblem såsom bronkit och lunginflammation. Dessa betingelser är ofta en direkt följd av lymfocyter som kommer in i lungorna.

Levern är ofta drabbas av autoimmuna sjukdomar, så det är ingen överraskning att patienter med diagnosen Sjögrens sjukdom upplever också leverproblem. Leverförstoring eller förhöjda lever räknas är bland de vanligaste störningar associerade med Sjögrens sjukdom.

I boken “The New Sjögrens syndrom Handbook”, författaren Steven E. Carson förklarar att pankreatit är också ett symptom på Sjögrens sjukdom. Han teori att bukspottkörteln är på liknande sätt som spottkörtlarna, Inflammationer i både orsaka en ökning av amylas. Amylas är det enzym som hjälper till i matsmältningen av kolhydrater, och laboratorietester kan detektera ökade nivåer, vilket kan hjälpa till vid diagnos av Sjögrens sjukdom.