morgon hälen smärta

Den vanligaste orsaken till hälen smärta är plantar fasciit, enligt American Academy of Family Physicians. En kontrollampa symptom på plantar fasciit är en stickande smärta i hälen på att ta de första stegen på morgonen, smärta som underlättar promenader fortsätter.

Plantar fascia är ett band av vävnad som förbinder tårna till hälbenet. När plantar fascia blir inflammerad, ont i hälen när du står eller går. Medan du sover på natten, plantar fascia kontrakt, när du stiger upp på morgonen, den plötsliga trycket på plantar fascia orsakar smärta. Av samma anledning, kan du uppleva en intensiv smärta efter långa perioder av sittande.

Enligt Mayo Clinic, kan plantar fasciit resultera från en mängd olika faktorer. Stor genomslagskraft motion eller aktiviteter som placerar en hel del stress på hälen kan irritera plantar fascia. Att ha en hög båge, platta fötter, fetma, skor med otillräckligt stöd och står hela dagen på hårda ytor kan alla bidra till att utveckla denna sjukdom. Medelålders människor är mest sannolikt att påverkas av plantar fasciit.

Innan att komma ur sängen på morgonen, är det klokt att sträcka. Flex foten ett dussin gånger och använda stortån att “skriva” din första och sista namn i luften. Håll en soppa burk på nattduksbordet, och sitta på sängkanten och rulla den drabbade foten fram och tillbaka över burken i fem minuter. Omedelbart efter att komma ur sängen, sätta på stödjande skor.

Det bästa sättet att förhindra plantar fasciit är att sträcka adekvat innan träningen, och gör inte en plötslig, dramatisk ökning av intensiteten i ditt träningsprogram. Se till att dina skor har tillräckligt arch stöd och häl dämpning, inte spendera de varmare månaderna enbart flip flops. Inte frestas att offra stöd för stil. Upprätthålla en rimlig vikt, och om du är gravid vara säker på att sträcka på fötterna regelbundet.

Om inte behandlas omedelbart efter det första tecknet på obehag, kan plantar fasciit ta månader att läka. Det kräver tålamod och konsekvens under behandlingen. Is, vila och anti-inflammatorisk medicin kan rekommenderas så tidigt behandlingsalternativ. I händelse av att foten inte svarar, ortoser kan kortison skott och natt spjälor föreslås av din fotvårdsspecialist. Kirurgi anses endast i de mest envisa fall av plantar fasciit. Re-skada är vanligt, så när foten har läkt fortsätta att göra sträckor regelbundet och bära stödjande skor.