lupus symptom hos kvinnor

Lupus är en autoimmun sjukdom som kan påverka kroppens organ på olika sätt. Kvinnor i åldrarna 20 till 45, är mer benägna att få lupus. För många av de drabbade, kan det vara en mild sjukdom. För andra kan lupus vara allvarliga nog för att orsaka livshotande symptom. Tidig diagnos kan göra en stor skillnad, så se din läkare för behandling.

Inflammation är ett kännetecken för lupus. Kronisk ledvärk och muskelvärk är ofta en av de första symptomen.

Konstant trötthet är vanligt. En oförklarlig, låg feber som varar under en längre tid är också vanligt. När lupus flammar upp, dessa symtom, tillsammans med inflammation smärta, kan vara självklart. Efter en flamma upp, kan symptomen försvinna i månader.

Lupus kan orsaka en rödaktig icke-klåda utslag, ofta i hårbotten, men på andra delar av kroppen också. Fjärilen utslag, när ett rött utslag sprider sig över kinderna och över näsryggen, är ett tecken på lupus.

Lupus kan också orsaka håravfall, överkänslighet mot solljus, lila fingrar och tår (Raynauds fenomen), och bröstsmärtor när du tar djupa andetag (lungsäcksinflammation).

Lupus Foundation of America sponsrar Walk för Lupus nu. Kontrollera din statens kapitel för att hitta datum och registrera dig.