lota hudsjukdom

Det vetenskapliga namnet för lota hudsjukdom är Pinta, som härrör från spanska betyder det målade eller fläckig en. Det är ingen överraskning att Christopher Columbus skepp, Pinta, som lämnade Spanien i augusti 1492 på väg till Amerika, indikerar befolkningen omfattning att denna sjukdom drabbar: Karibien och Syd- och Centralamerika.

Blått, svart eller ljusa fläckar i mörk hy människor av afrikanskt ursprung och rosa, röda eller mörkbruna fläckar i verkligt-hy individer är symptomatiskt för lota eller Pinta. De missfärgningar är icke-maligna, men kommer de sannolikt att få bredare allt eftersom tiden går och som stadier förväg. Man kan ha primär, sekundär eller tertiär pinta med motsvarande nivåer av allvarlighetsgrad. I ett tidigt skede, kan en mycket liten skada upptäckas på benen, och efter inkubation och snabb spridning, kan benområdena blir täckt. Sjukdomen attacker småbarn och de på höjden av utsatthet är unga barn till 30-åriga vuxna. I svåra fall, sker vanställdhet.

Den lota sjukdomen är mycket smittsam, så hudkontakt bör undvikas. Prime bärare av lota är insekter. Insekter överföra sjukdomen och öppna huden för att ta emot bakterien. Med angrepp av myggor och andra insekter i varma klimat, är lota benägenhet att i stor utsträckning överföras. I ett sådant fall, insekticider, myggmedel eller vaccinationer är genomförbara förebyggande åtgärder mot lota. Ibland felaktig hygienresulterar i och sprider lota, så en bra sanering bör minimera, om inte lösa frågan.

De föreskrivna behandlingar för lota är benzatinpenicillin, erytromycin antibiotika och tetracyklinantibiotika. Doser av dessa läkemedel kan vända villkor inom loppet av 24 timmar. Vissa tvålar innehåller dessa ingredienser är också till hjälp för att bli av fläckarna.

Andra sjukdomar som ger samma symptom på lota är syfilis och tinea versicolor. Missfärgning av huden klåda och skador är vanliga dermala villkor som kommer med dessa sjukdomar. Anledningen till de slående likheterna ligger i att den grundläggande orsaken, den Treponema pallidum bakterien, vilket orsakar syfilis. Yaws och bejel är andra hudsjukdomar för vilka denna bakterie är ansvarig. Tinea versicolor orsakar missfärgade jäst-infekterade fläckar i ansiktet, ryggen, bröstet, armar och nacke. Dess förekomst är också i tropiska, torrid klimat.

Lota är mer fokuserad på landsbygden och fattiga områden i Syd- och Mellanamerika. För närvarande finns det inget hot om Pinta infektioner i USA. Från 1950-talet till 1980-talet lota infektioner var mer frodas, men har incidensen minskat drastiskt på grund av utbildning och vaccinationer.