lista av svampsjukdomar

Svamporganismer orsaka en mängd sjukdomar hos människor. Dessa sjukdomar är typiskt smittsamt och allmänt vanligare hos personer med nedsatt immunförsvar. Några vanliga svampsjukdomar inkluderar trast, ringorm, och infektioner i lungorna, såsom histoplasmos. Samma art av svamp kan ibland orsaka flera sjukdomar. De flesta svamp villkor kan botas om de behandlas.

Trast uppträder i munnen, och den orsakas av en svamp från släktet Candida. Enligt National Institute of Health, finns denna svamp normalt i munnen men hålls i schack av immunsystemen hos friska människor. När immunförsvaret är nedsatt, kan överväxt av svampen inträffa. Trast uppvisar vita lesioner som täcker munnen och tungan och blöder lätt. Läkare kan diagnostisera sjukdomen genom visuell inspektion av det drabbade området. De ser det oftast i spädbarn. Trast vanligtvis klara på egen hand, men läkarna kommer ibland ordinera svampdödande munvatten för äldre barn eller vuxna.

En vanlig svamp som kallas histoplasma capsulatum kan orsaka en sjukdom som kallas histoplasmos om det infekterar lungorna hos en person. Den Centers for Disease Control hemsida säger att i vissa delar av landet, kommer 80 procent av människor testar positivt för hudexponering för histoplasma capsulatum, men få av dem kommer att krympa histoplasmos. Många människor vars lungor är infekterade kommer att visa några skadliga effekter, även om vissa har akuta symtom på andnöd och feber, och andra kommer att visa kroniska symptom som liknar dem från tuberkulos. I sällsynta fall kan infektionen spridas från lungorna till andra organ – ett tillstånd som kallas disseminerad histoplasmos – och detta kan vara dödlig om den inte behandlas.

Ringorm är en vanlig svampinfektion i huden som inträffar när vissa arter av svampar växa över. Symtom på ringorm inkluderar kliande, röda fläckar på huden ofta belägna i hårbotten, fötter eller i ljumskarna. Plåstren ofta har skarpt definierade kanter med en öppen yta i mitten, och kan blister och sekret. Ringorm är smittsam, så hud mot hud kontakt med andra människor bör undvikas av personer med skador. Enligt National Institute of Health, detta villkor svarar vanligtvis väl på behandlingen och kommer att klara inom fyra veckor för att hålla huden torr och applicera svampdödande salvor.