LED-lampor och ögonskada

Lysdioder eller lysdioder, har utvecklats som ett energieffektivt alternativ till traditionella glödlampor. De sparar pengar, tid och miljö. Trots de positiva effekter på vår värld, det finns farhågor om deras effekt på våra ögon.

Blå LED-lampor är de mest använda färg av lysdioder, och används på allt från mobiltelefoner till tv-apparater till medicinsk utrustning. Teorier om skadliga effekter började med klagomål från konsumenter om intensiteten av ljuset och innefattar sådana saker som irriterade ögon, huvudvärk, sömnstörningar och cancer.

Blått ljus är det svåraste för ögat att fokusera på. Vi ser faktiskt en gloria runt klarblå ljus. Blått ljus sprider mer inne i ögongloben än andra färger, som producerar mer bländning, mer ansträngda ögon och mer trötthet. Intensivt blått ljus kan orsaka skador på näthinnan, eftersom blått är den svåraste färgen för näthinnan att hantera.

Om du märker att ljusstyrkan eller intensiteten hos en LED-ljus stör dina ögon, det finns några enkla lösningar som du kan prova. Täcker ljuset med eltejp är ett sätt, och bör inte skada den enhet du använder den. En annan lösning är att färga LED hölje med en svart märkpenna för att dämpa ljuset. Om en tillverkare lysdioder är för ljus, kan du överväga att prova ett annat märke med en bättre design för dig.