hur man ska behandla viral konjunktivit

Viral konjunktivit orsakar bindhinnan, den vävnad som bekläder insidan av ögat, för att bli inflammerade. Viral konjunktivit brukar kallas pinkeye, på grund av den röda eller rosa utseende ögonvitorna. Viruset orsakas av samma virus som orsakar vanlig förkylning och är mycket smittsam. Antibiotikabehandling är inte effektiv vid behandling av viral konjunktivit, men det finns flera åtgärder du kan vidta för att lindra obehaget av tillståndet.

Applicera varm eller kalla kompresser för ögonen för att lindra obehag, beroende på vilken temperatur är mer lugnande för ögonen. Kör varmt eller kallt vatten över en tvättlapp, vrid ur och placera över ögonen i 10 till 15 minuter flera gånger under dagen.

Ta over-the-counter smärtstillande medicin, som ibuprofen eller paracetamol för att minska smärta orsakad av viral konjunktivit. Följ tillverkarens rekommendationer för dosering och rådfråga din läkare innan du ger medicin till mycket små barn.

Använda konstgjorda tårar för att hålla ögonen fuktiga. Ökad fukt kan hjälpa till att lindra några av symptomen på pinkeye, såsom klåda, brännande eller en grynig känsla i ögonen. Artificiella tårar är tillgängliga utan recept på apotek.

Ta bort skorpor av torkad utsläpp med varmt vatten appliceras på bomullstussar. Skorpor är mest sannolikt för att bilda under natten när ögonen är stängda. Ett tjockt lager av skorpa kan “lim” ögonfransarna tillsammans, vilket gör det svårt att öppna ögonen. Kör de våta bomullstussar över ögonen flera gånger tills skorpan har lossnat och ögonen lätt kan öppnas. Motstå frestelsen att tvinga öppna ögonen, eftersom detta kan orsaka smärtsamma ögonfrans förlust.

Glasögon när du har viral konjunktivit om du är en kontaktlins bäraren. Att bära kontaktlinser när du har konjunktivit kan irritera ögonen.

Tala med din läkare om receptbelagda steroida ögondroppar om obehag från villkoret är allvarlig. När du använder dropparna kommer inte förkorta konjunktivit, kan medicineringen bidra till att minska smärta.

Kasta ut endagslinser, ögonmakeup och kontaktlinslösningar för att undvika återinfektion som kan uppstå om dessa objekt har förorenats. Rengör utökade bär linser och desinficera kontaktlinser fall.

Undvika spridning konjunktivit till andra människor genom att tvätta händerna ofta och använder rena handdukar, kuddar, lakan och tvättlappar varje dag. Se till att ingen annan använder din handduk och tvättlapp och undvika att dela koppar eller bestick med andra människor. Enligt American Optometric Association (AOA), kan viral konjunktivit lätt spridas i skolor och hem.