hur man behandlar matta bränna

En matta brännskada är en typ av friktion bränna, som kommer från de skador som orsakas av kraften i huden skaver mot en yta. Mattor brännskador är bland den vanligaste typen av friktions brinna. Precis som alla andra slags brännskador, behandling av en matta brännskada beror på svårighetsgraden av brännskador och platsen. Stor matta brännskador, eller de som ligger på känsliga områden såsom ansikte, händer eller fötter ska skötas av en läkare eller sjuksköterska för att förhindra infektion och andra komplikationer.

Kör kallt vatten över mattan bränna bort eventuellt skräp eller främmande föremål, undvika infektion. Kallt vatten kommer att minska den brännande känsla i det brända området. Du kan också fukta en ren trasa och vik den tills det är storleken på den matta brinna. Tryck på den till brännskador för att lindra smärta symptom.

Överväga att tillämpa bränna grädde till den brända området för att påskynda läkning, förhindra infektion och undvika ärrbildning. Om du inte har bränna grädde tillgängliga, prova aloe vera lotion eller gel. Du kan också prova ett antibiotikum grädde, såsom Neosporin. En over-the-counter smärtstillande, såsom acetaminofen, kan också ta hand om de flesta av smärta i samband med en matta brännskada.

Förhindra ytterligare irritation av brända området genom att tillämpa en löst lindad gasbinda. Bandaget ska vara ren och steril. Du kan också använda en ren trasa om en gasbinda är inte tillgänglig.

Söka medicinsk behandling för en allvarlig matta brännskada, eller en som påverkar mer än ett lager av hud. Dessa är mer känsliga för infektioner än mindre. Du bör också söka läkarvård om du har en immunbrist. Även om din mindre matta bränna har helande på egen hand, bör du se en läkare om du märker brännskada läckande pus eller uppleva en ökning av smärta över tiden. Detta är tecken på en infektion.

Applicera inte is eller smör till det brända området. Detta kan orsaka vävnadsskada och främja infektion och andra komplikationer.