hur man behandlar en knöl på huvudet

Om du är med någon som blir slagen i huvudet, är den första timmen viktigt att avgöra om klump eller skada är farlig. Oavsett om du behandlar huvudet klump av ett barn, en vän eller en annan familjemedlem, är det viktigt att agera snabbt och lugnt för att avgöra det bästa tillvägagångssättet. Även om de flesta huvud klumpar inte kräver medicinsk vård, vissa är farliga och behöver snabb och omedelbar vård. Vet varningssignaler.

Lägg patienten ned omedelbart efter skallskador. Placera patienten på rygg med huvudet helt rak och förhöjda något. Stäng av alla lampor i rummet att slappna av och lugna patienten.

Stoppa blödningen. Placera en bit gasbinda eller duk över huvudet såret och tryck ordentligt tills det slutar att blöda.

Se upp för varningssignaler. Head klumpar är farliga när intrakraniellt hematom eller blödning i och runt hjärnan sker. Om patienten har en huvudvärk som förblir densamma eller blir värre under en timme, har svårt att hålla balansen, kräkningar, yrsel, medvetslös eller upplevelser svåra humörsvängningar, ring 911 omedelbart, eftersom dessa är tecken på allvarlig skallskada.

Minska svullnaden. Ett huvud klump uppstår när vävnaden som omger hårbotten blir inflammerad. Även om en huvud klump kan se allvarligt, om det inte åtföljs av något av de symptom i steg 3, är huvudet klump sannolikt inte farlig. Fortsätta att övervaka huvudet klump under de närmaste dagarna samtidigt som en frusen tvättlapp till klump i 15 minuter en gång i timmen för att ta itu med svullnad.

Fråga patienten sin adress och andra bekanta frågor till. Minnesförlust och förvirring kan signalera svår huvudskada.

Kontakta läkare om under de närmaste dagarna, patienten upplever förvirring, medvetslöshet, allvarlig blödning, huvudvärk, eller någon av de farliga symptom i steg 3. Behandling kan inkludera receptbelagda läkemedel som kodein för smärta.