fördelarna med ren kokosolja

Kokosolja har varit en huvudstapelvara i matlagning världen i århundraden, men det fick ett dåligt rykte som orsakar högt kolesterol och hjärtsjukdomar på grund av dess höga halt av mättat fett. På senare tid har ren kokosolja framstår som en hjärtvänlig olja med olika terapeutiska egenskaper och flera hälsofördelar.

Ren kokosolja har en karaktäristisk lukt och smak och kan användas kosmetika, massageolja, hårprodukter och lokalt applicerade läkemedel förutom att vara en frisk tillägg till våra köksskåp. Kokosnötolja består av över 90 procent mättade fetter med en spårmängd av omättade fetter (mestadels spår av fettsyror). Det mättade fettet i kokosolja är mestadels medellångkedjiga fettsyror som lätt kan omvandlas till energi genom våra kroppar (specifikt laurinsyra, kaprinsyra, kaprylsyra, myristinsyra och palmitinsyra). Kokosolja är också rikt på antioxidanter, polyfenoler och vitaminer (mestadels vitamin E).

De hälsoeffekter förknippade med ren kokosolja är riklig. Används externt, kokosolja stöd i tillväxten av friskt hår (används lokalt för att massera hårbotten), reparation och näring av skadat hår och bibehålla en frisk hårbotten. Det har också lugnande egenskaper som kan ge stress, vilket gör den idealisk som en del av massage. En utmärkt fuktkräm för alla hudtyper, kan kokosolja bidra till att avvärja rynkor och hud slapp tillsammans med lindra symtom av dermatit, eksem, psoriasis och andra hudåkommor. Topiskt, kan det hjälpa till vid förebyggande eller behandling av infektion, eftersom den bildar ett skyddande lager som håller ut damm, virus, bakterier och svampar.

Forskare (som Blackburn et al 1988) fann att kokosolja kan hjälpa till att sänka skadliga kolesterolnivåer, eftersom det stimulerar sköldkörteln. Korrekt nivåer av sköldkörtelhormoner bidra till att stimulera en enzymatisk process där LDL-kolesterol i pregnenolon, DHEA, anti-aging steroider och progesteron — alla som är nödvändiga för att bekämpa hjärtsjukdomar, cancer, fetma och senilitet. Samma sköldkörtel stimulering är kopplad till kokosolja förmåga att bidra till sund viktminskning. Kokosolja på medellång och kort kedja fettsyror bidrar till att öka ämnesomsättningen och gör att du kan bränna mer kalorier och minska ohälsosamma vikt nivåer.

Ren kokosolja har immunstärkande kraft med sina antimikrobiella egenskaper. De antimikrobiella lipider kan också förbättra matsmältningen och stöd i absorption av vitaminer och mineraler. Laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra alla har antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper. Laurinsyra omvandlas av kroppen till mono, som allmänt tippad att ha en gynnsam antiviral effekt på influensa och herpes. De antibakteriella egenskaper hjälpa kroppen att bekämpa bort bakterier som Helicobacter pylori (vilket kan leda till magsår) samt listeria och Giardia.

De medel fettsyror i kokosolja kan hjälpa till att skydda levern från sjukdom eftersom de lätt omvandlas av kroppen till energi — minska hur hårt levern måste arbeta och förhindra fet uppbyggnad. Det hjälper också kroppen i mer effektivt med blodglukos, hjälper till att kontrollera blodsockret och förbättra förmågan hos bukspottkörteln att utsöndra insulin. Detta gör kokosolja en lovande komplement till en sund diabeteskost. Eftersom det hjälper också kroppen att lättare absorbera vitaminer och mineraler (inklusive magnesium och kalcium), är det bra att bibehålla friska ben och starka tänder.