fördelar och nackdelar med mutation

Långt ifrån att vara grejer av romantiska science thrillers som X-Men mutanter, vardagliga mutationer är en av naturens mest fascinerande mysterier. Mutationer är ansvariga för mångfalden av liv på jorden – inbegripet förekomsten av människor. De har spelat en viktig roll i vårt förflutna, vår nutid och i framtiden. Även historien om livet på jorden har berott på fördelaktiga mutationer, de flesta har ingen positiv effekt.

Mutationer är “permanent förändring [s] i sekvensen av DNA.” Mutationer orsakas av yttre (exogena), endogena (native) faktorer och “fel i cellulära maskineri.” Externa faktorer inkluderar miljöfaktorer som solljus, strålning, eller rökning. Ett exempel på icke-yttre faktorer är det faktum att fel under DNA-replikation kan leda till genetiska förändringar som burken giftiga biprodukter av cellulär metabolism.

Mutationer har tillåtit människor att anpassa sig till sin omgivning. Till exempel är laktostolerans en specifik extern mutation som var fördelaktiga i samhällen som upp kor och getter. Mutationer har varit ansvarig för antibiotikaresistens hos bakterier, sicklecell resistens mot malaria, och immunitet mot HIV, bland andra. En sällsynt genmutation som leder till ovanligt korta längd har visat sig vara fördelaktigt för en viss ecuadorianska samhället. National Public Radios (NPR) Jon Hamilton skriver hur den ecuadorianska samhället med den sällsynta genmutation som kallas Laron syndrom är skyddade mot cancer och diabetes.

År 2008, professor Eiberg från institutionen för cell- och molekylärbiologi anges “Ursprungligen hade vi alla bruna ögon men en genetisk mutation som påverkar OCA2 genen i våra kromosomer resulterade i skapandet av en” switch “, som bokstavligen” avstängd ” förmågan att producera bruna ögon. “Han förklarar att saker som” hårfärg, skallighet, fräknar, och skönhetsfläckar “alla till följd av mutationer.

Så mycket som mutationer har hjälpt människor, mutationer är också orsaken till vissa sjukdomar. Till exempel, E! Science News 2008 förklarar hur en viss mutation relativt vanligt på den indiska subkontinenten predisponerar människor till hjärtsjukdomar. Många andra sjukdomar, såsom cancer, diabetes och astma, är kopplade till genetiska mutationer.

En genetisk sjukdom är en sjukdom som orsakas av en avvikelse i en individs DNA. Avvikelser kan sträcka sig från en liten mutation i en enda gen för addition eller subtraktion av en hel kromosom eller en uppsättning av kromosomer. “Non-disjunktion är en av de vanligaste typerna av mutationer. Downs syndrom är en icke-disjunktion och en gemensam genetisk sjukdom som har andra konsekvenser såsom försenad utveckling.