Fördelar och nackdelar med morgonen efter piller

Dagen-efter piller är graviditet förebyggande piller som tas efter oskyddat samlag eller en misslyckad preventivmetod.

I motsats till sitt namn, mest dagen-efter-piller, beroende på märke, kan tas upp till fem dagar efter samlag, och faktiskt består av två eller flera piller. Man måste vidtas så snart som möjligt, och de andra vanligtvis 12 timmar senare. Det är bäst att ta den första dosen så snart som möjligt efter samlag för högsta chansen att förhindra graviditet. Ju längre du väntar, desto lägre chans piller är effektiv,. Men dagen-efter-piller är inte lika effektivt som ett preventivmedel som används före eller under samlag (dvs p-piller eller kondom) och hindrar inte dig från upphandlande en sexuellt överförd sjukdom (STD).

Det finns två typer av dagen-efter piller, en som innehåller ett hormon som kallas gestagen och en annan som innehåller både gulkroppshormon och östrogen. De som endast innehåller gulkroppshormon minska risken för graviditet med 89%, medan progestin och östrogen kombinerade p-piller minskar risken med 79%. Dagen-efter-piller kan förhindra eller fördröja ägglossningen och kan störa befruktning och implantation. Men de flesta dagen-efter-piller inte fungerar om du har oskyddat sex efter att ha tagit piller i samma menstruationscykel, om du haft oskyddat sex tidigare i din cykel och inte ta en dagen-efter-piller, eller du kräks inom en timme att ta en dos. Dagen-efter-piller fungerar inte om du redan är gravid.

Dagen-efter-piller är säker och det finns inga biverkningar allvarliga eller långvariga. Men tillfälliga biverkningar är vanliga. Följande biverkningar är sannolikt: magont, huvudvärk, trötthet, yrsel, smärta i nedre buken och kramper och ömhet i brösten. Du kan också uppleva en liten blödning eller få menstruationscykeln tidigt eller sent. Dessa dagen-efter-piller som innehåller både gestagen och östrogen har en högre sannolikhet att orsaka biverkningar, såsom illamående och kräkningar. Om du upplever någon svår buksmärta, är det viktigt att du talar med din vårdgivare och / eller söka läkarvård. Svår buksmärta kan bero på ett utomkvedshavandeskap.

För kvinnor som är 18 år och äldre, kan dagen-efter-piller kan köpas utan recept från apoteket. Men inte alla apotek bära dagen-efter-piller, så det rekommenderas att du ringer i förväg för att se till att de säljer den. Du kan också få det från din lokala Planned Parent eller länhälsaavdelningen. För dessa kvinnor under 18 år, är ett recept behövs för att köpa dagen-efter-piller. Kostnaden kan variera från $ 10 till $ 70, beroende på märke och där den är köpt.

Efter att ha tagit dagen-efter-piller, är det enda säkra sättet att veta att det var effektivt att vänta tills du får din nästa menstruation. Dock kan menstruationscykeln kommer en vecka tidigt eller en vecka sen. Om menstruationscykeln inte kommer sju dagar eller längre efter den förväntade ankomsten, är det rekommenderat att du tar ett graviditetstest.