biverkningar av strålning till hjärnan

Strålbehandling är användningen av joniserad energi, såsom röntgenstrålar eller gammastrålar, för att behandla cancer. Eftersom dessa pulser av energi penetrerar cancervävnad, de faktiskt skadar DNA av onormala celler, vilket hindrar deras division och slutligen föra dem till ett slut. Extern strålning är en av de vanligaste formerna av terapi, men du kan också få strålning internt eller systematiskt. Intern strålning innebär införandet av radioaktiva enheter i eller i närheten den maligna tumören. Med systematisk strålning, är en radioaktiv lösning injiceras eller intas till bättre drag i hela kroppen. När strålningen släpps i hjärnan, leveranssätt varierar från person till person. Men oavsett vilken metod, det finns risk för vissa biverkningar.

En av de vanligaste biverkningarna av strålning till hjärnan är håravfall. Detta sker vanligtvis snart efter att du börjar behandlingen, så förväntar sig en viss nivå av håravfall efter cirka två veckor. Mängden hår förlorat är verkligen beroende av den person, men det bör börja växa igen så snart du är klar din strålbehandlings sessioner.

Ofta åtföljer detta håravfall bieffekt av hudirritation. Och mycket som håravfall, kommer mängden irritation varierar från person till person. För de flesta människor, det gäller exponeringen blir generellt röd och öm, men du kan också uppleva några torrhet och klåda. För andra kan huden bli tunt eller ännu svårare än normalt.

Det är inte ovanligt för strålningsterapi för att orsaka en viss mängd av trötthet eller utmattning. Men till skillnad från håravfall och hudirritation, kan denna bieffekt varar långt efter att du har slutfört behandlingen. Orsaken till trötthet är fortfarande oklart, men det kan vara ett resultat av immunsvar, anemi eller någon associerad smärta.

Det är också fullt möjligt att drabbas av vissa mag-frågor med strålbehandling. När denna gruppering av biverkningar kommer fram, kan du börja uppleva återkommande episoder av illamående eller kräkningar, vilket kan orsaka vissa problem aptit. Du kan även utveckla muntorrhet och har problem att svälja.

Strålning till hjärnan kan också orsaka vissa kognitiva störningar. Detta beror till stor del den joniserade energi fokuseras på hjärnan, meddelar minnesförlust eller till och med problem med ditt tal. När strålningen påverkar din förmåga att tala, kan du börja förtal eller garble dina ord samt erfarenhet problem med att hitta ord. Du kan också börja att uppleva mer frekventa eller mer intensiv huvudvärk.

Ibland kan strålning till hjärnan påverka din syn, vilket fördubblas eller dimsyn samt en partiell förlust av synen. Detta kan ofta ha en effekt på din uppfattning, skapar sensoriska svårigheter med balans och gör det svårt att komma runt.

Med strålbehandling av hjärnan, kan du uppleva en förändring i förhandlingen. Detta kan påverka ett eller båda öronen, vilket ledde till en minskad förmåga att urskilja ljud eller vissa platser.