bältros behandling med prednison

Prednison, en kortikosteroid, är en av de primära läkemedel som används vid behandling av bältros, även känd som herpes zoster. I kombination med antiviral behandling, lindrar prednison smärta och nervskador och minskar sina chanser att utveckla postherpetisk neuralgi, ett tillstånd där smärta varar efter bältros utslag har klarats upp.

Prednison används tillsammans med antivirala läkemedel (aciklovir, acyclovir eller famciklovir) som primär behandling för bältros. . Enligt Seth John Stankus et al, prednison är en självklarhet i en hög dos och sedan allt lägre doser som en bältros utbrott fortskrider, prednison behandling fortsätter längre än antiviral behandling.

En av de primära fördelarna med denna kombinerade behandling är lindring av smärta. Smärta, som kan vara ganska svår i bältros, sker längs banan för den påverkas av virus (vericella zoster-virus, eller VZV) nerv som orsakar bältros.

Svullnad som orsakas av bältros kan leda till nervskador. Administrering av prednison reducerar svullnad och chanserna för långvarig skada.

Stankus et al. rapporterar att användningen av prednison kan minska individens möjligheter att utveckla postherpetisk neuralgi (PHN). Detta är fördelaktigt eftersom smärtan av PHN kan vara ganska svår och svår att hantera, för vissa människor, varar det i flera år.

Tillsammans med prednison och antivirala läkemedel, är bältros hanteras med smärtstillande medel, krämer för lättnad och lidokain fläckar. Användningen av prednison kan fortsätta efter bältros rensar upp om PHN inträffar.