återhämtningstid efter en hysterektomi

En hysterektomi, som är den näst vanligaste kvinnliga kirurgi, är kirurgiskt avlägsnande av livmodern och kan innebära avlägsnande av äggstockarna och äggledarna.

De tre typerna av hysterektomi är kompletta, partiell och radikal. En fullständig, eller total, hysterektomi innebär att ta bort livmodern och livmoderhalsen, medan en partiell eller subtotal, hysterektomi innebär att ta bort livmodern, men inte livmoderhalsen. Under en radikal hysterektomi livmodern, livmoderhalsen, övre delen av slidan och stödvävnaderna avlägsnas.

Hysterektomi utförs för att behandla myom, endometrios, livmoderframfall, ihållande vaginal blödning, kronisk bäckensmärta och cancer i uteris, livmoderhalsen eller äggstockarna.

En hysterektomi kan utföras av en buksnitt, vaginal snitt eller genom laparoskopi. Hysterektomi utförs av laparoskop eller vaginal snitt brukar innebära mindre återhämtningstid. Under en laparoskopisk hysterektomi, till en tunn slang med en kamera fäst är införd i ett litet snitt det möjligt för kirurgen att visualisera livmodern under avlägsnande genom laparoskopiska verktyg.

Återhämtningstiden beror på hysterektomi metoden. Återhämtning från en hysterektomi som utförs av en buksnitt är ca 4-8 veckor. Återhämtning från en hysterektomi som utförs av en vaginal incision eller laparoskopi tar ungefär en till två veckor. Du kan behöva stanna på sjukhuset upp till fyra dagar efter hysterektomi.

Risker som är förknippade med en hysterektomi inkluderar blodförlust som kräver en transfusion, tarm skada, blåsskada, komplikationer med narkos, sår drar öppen och behovet av att byta till en buksnitt under operationen. Om en eller båda äggstockarna tas bort under din procedur, kan en sänkt sexuell lust uppstå som en bieffekt.