är hepatit c smittsam?

Hepatit C är ett av en mängd virus som orsakar leverinflammation, och det är smittsamt. Även om det sprids genom kroppsvätskor, de flesta fall innebära överföring genom infekterat blod, vilket innebär att det är förhållandevis svårt att passera sjukdomen tillsammans. Det finns sätt att minska risken för att få hepatit C och metoder för att minska risken för att passera längs sjukdomen om du redan har det.

Hepatit C är en typ av virus som orsakar inflammation i levern. Om du får hepatit C, kan du uppleva två olika typer av infektioner: akuta, när kroppen bekämpar viruset efter några veckor, eller kronisk. I fallet med en kronisk hepatit C-infektion, är kroppen inte kan eliminera viruset, och viruset etablerar sig i kroppen permanent. Kronisk hepatit C kan leda till komplikationer såsom skrumplever och levercancer.

Hepatit C är smittsam, men det är inte så lätt att fånga en förkylning eller influensa. Det är oftast sprids via blod, och sprids oftast genom att använda smutsiga drog- eller tatuering nålar. Hepatit C kan också spridas genom sexuell kontakt och genom att använda någon annans tandborste eller rakkniv, även om dessa fall är relativt sällsynta. Mödrar kan också passera hepatit C till sina barn. Du kan inte få hepatit C genom tillfällig kontakt, som kramas eller skaka hand, och du kan inte få det från en toalett eller swimmingpool, eller genom att dela glas eller bestick.

Det finns inget vaccin mot hepatit C. Om du har hepatit C, det finns försiktighetsåtgärder man kan vidta för att förhindra spridning av sjukdomen till andra. Du bör inte dela personliga saker, och du bör använda en kondom vid sex. Kvinnor bör inte ha sex under sina perioder, eftersom hepatit C sprids lätt genom menstruationsblod, och om du är en kvinna som överväger att skaffa barn, bör du tala med din läkare (även om det är faktiskt ganska ovanligt för hepatit C att sprida sig från mamma till barn).

Många människor inte upplever symtom på hepatit C tills sjukdomen väl utvecklats. Tidiga symtom är trötthet, diffus värk, illamående och ömhet i levern området. Senare symptom kan inkludera kräkningar, låg feber och gulsot (gulfärgning av huden). Gulsot är ett tecken på leverskada, den gula nyans orsakas av avfall som levern inte har kunnat bearbeta.

Hepatit C kan “behandlas” med en själv vårdprogram: hålla dig i god form och undvika allt som kan irritera levern, såsom alkohol och vissa mediciner. För människor som behöver extra behandling, interferon behandlingar finns tillgängliga för att bekämpa hepatit C själv. Dock kan dessa antivirala behandlingar orsaka biverkningar hårdare än effekterna av själva sjukdomen. Vissa avancerade fall kan motivera en levertransplantation (även om läkemedelsbehandling bör överväga efter transplantationen eftersom transplantationskirurgi inte eliminera hepatit C-virus).