är blåmärken ett symptom på fibromyalgi?

Fibromyalgi har många symptom. Smärta, trötthet och depression är förmodligen de mest erkända symptom, men fibromyalgi är mycket mer. Många fibromyalgiker rapporterar också hudåkommor, såsom torr hud klåda och blåmärken.

Ingen förstår exakt varför fibromyalgi påverkar huden. Fibromyalgi är dock inte förvirra hjärnans förmåga att bearbeta smärtsignaler, och detta kan faktor i vanliga hudproblem såsom allodyni.

Den amerikanska Heritage Medical Dictionary definierar allodyni som, “Pain som är resultatet av en icke-skadlig stimulans till huden.” Fibromyalgipatienter med allodyni rapporterar ofta svullnad och blåmärken.

Blåmärken uppstår när små blodkärl bryta nära ytan av huden, oftast orsakad av ett fall eller ett slag. Blåmärken har olika orsaker, och en läkare bör konsulteras om det blir allvarligt.

Läkemedel såsom kortikosteroider och acetylsalicylsyra kan förtunnar blodet eller huden och orsaka blåmärken. Kosttillskott såsom fiskolja, rekommenderas ofta fibromyalgipatienter, kan också fungera som blodförtunnande medel.

Att bära skyddskläder och undvika aktiviteter som leder till hårda slag kommer att minska risken för blåmärken. Mediciner kan behöva justeras för svår blåmärken, men aldrig sluta ta några mediciner eller tillägg utan att först tala med en läkare.